Thursday, August 26, 2010

Bermulanya Sebuah Persahabatan...

BERMULANYA EPISOD SEBUAH PERSAHABATAN

Benarlah kata orang tua-tua..Tak kenal maka tak cinta..

Tanggal 21 Ogos 2010 menjadi tarikh keramat buat barisan kepemimpinan PERKEMAT apabila kami sekali lagi dikunjungi oleh sahabat-sahabat dari Universiti Teknologi Petronas (UTP ). Kunjungan bermakna ini dimanfaatkan sepenuhnya dengan pelbagai agenda –agenda menarik yang telah dirancangkan. Kunjungan singkat ini ternyata membuahkan satu perkongsian yang pastinya berguna untuk kedua-dua oihak di antara PERKEMAT dan pihak UTP.

Rombongan UTP yang tiba di perkarangan Darul Quran tepat jam 6.15 petang disambut dengan penuh mahabbah oleh exco-exco PERKEMAT . Dengan kekuatan anggota seramai 45 orang,mereka kemudiannya dibawa memasuki auditorium untuk sesi pengenalan antara kedua-dua pihak. Adab menerima tetamu,wakil PERKEMAT iaitu saudara Muhammad Fakhrur Ridzwan merangkap Yang Dipertua memulakan ucapan alu-aluan kepada sahabat-sahabat dari UTP diselangi ucapan dari wakil UTP beberapa minit kemudiannya. Majlis kemudiannya diteruskan dengan sesi dialog di antara kedua-dua pihak melibatkan perkongsian dari segi perjalanan persatuan, beberapa masalah mahasiswa kini dan beberapa perkongsian isu-isu semasa.

Perkongsian pendapat dari kedua-dua pihak akhirnya mencetuskan beberapa idea-idea bernas untuk sama-sama diimplementasikan dalam gerak kerja persatuan antara kedua-dua wakil kampus. Pastinya bagi pihak PERKEMAT,kami amat berbesar hati terhadap kunjungan yang singkat tetapi penuh bermakna ini.

Masa yang tidak mengizinkan menuntut kami untuk menamatkan sesi dialog lebih awal. Azan mula berkumandang memenuhi ruang udara Darul Quran menandakan waktu berbuka puasa memanggil kami untuk terus bergerak ke dewan baru untuk menikmati juadah berbuka puasa yang disediakan. Seusai solat Maghrib dan Isyak secara berjemaah di masjid Darul Quran serta tazkirah terawih yang diadakan, kami kembali semula ke Auditorium untuk slot ‘ SalamTerakhir ’. Ucapan wida’ tanda perpisahan dari YDP PERKEMAT dan wakil UTP mengakhiri kunjunagn singkat kali ini. Sebagai tanda ingatan bersama,satu sesi fotografi diadakan sebagai kenang-kenangan.

SALAM RAMADHAN DIUCAPKAN UNTUK SAHABAT-SAHABAT UTP..

SALAM PERJUANGAN DSALAM ARENA KECEMERLANGAN

*BARISAN KEPEMIMPINAN PERKEMAT _0910*

-MEMACU PERUBAHAN-

Tuesday, August 17, 2010

Salam Perantauan

SALAM PERANTAUDQ@COM kini dibuka buat seluruh ALUMNI DQ!

Alhamdulillah, pertamanya marilah kita mengucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah S.W.T atas segala nikmat dan kesempatan yang telah dikurniakan kepada kita. Selawat dan salam dipanjatkan buat junjungan baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda, para sahabat seterusnya kepada seluruh muslimin dan muslimat yang dimuliakan.

Bersempena dengan Program Ihya’ Ramadahan al-Mubarak, Lajnah Penerbitan dan Informasi ( LATERINFO) melalui Persatuan Kebajikan Pelajar Maahad Tahfiz Darul Quran(PERKEMAT DQ) 09/10 kini memperkenalkan SALAM PERANTAUDQ@COM buat seluruh bekas siswa dan siswi Darul Quran JAKIM yang kini masih melanjutkan pelajaran di dalam dan luar Negara. Idea ini merupakan ilham cetusan barisan Majlis Tertinggi LATERINFO khusus buat mereka yang ingin mengirim dedikasi masing-masing kepada keluarga, pensyarah ataupun sahabat handai walau di mana sahaja mereka berada.

Setiap dedikasi yang berjaya diterima akan disiarkan di dalam Blog PERKEMAT DQ (www.perkematdq.blogspot.com) sebagai tatapan dan penghargaan kepada mereka yang bertuah untuk menerima dedikasi daripada ALUMNI DQ. Berikut merupakan syarat-syarat pengiriman dedikasi SALAM PERANTAUDQ@COM:

1. Terbuka kepada semua bekas pelajar Darul Quran(ALUMNI DQ) yang masih menuntut mahupun yang bekerja( DIPLOMA @ PERSIJILAN).

2. Sasaran dedikasi adalah fleksibel bersesuaian kehendak pengirim sama ada kepada keluarga, pensyarah-pensyarah, sahabat-sahabat atau sesiapa yang berkenaan.

3. Setiap dedikasi hendaklah dihantar terus melalui emel PERKEMAT DQ menerusi alamat di bawah:

perkematdq@gmail.com

4. Sila sertakan bersama nama penuh pengirim, nama penerima dedikasi, nama kampus bagi mereka yang menuntut dan gambar menarik berformat JPEG mengikut kehendak pengirim.

5. Dedikasi tersebut hendaklah tidak terlalu panjang (sederhana).

6. Tarikh tutup kiriman dedikasi adalah pada 21 RAMADHAN 1431H bersamaan 31 OGOS 2010.

Untuk makluman, setiap dedikasi yang diterima akan diterbitkan secara bersiri dalam blog PERKEMAT DQ mengikut minggu sebelum berakhirnya Ramadhan. Justeru, kami daripada pihak LATERINFO@artcrewz mengharapakan kerjasama yang baik daripada semua untuk menghebahkan berita ini kepada seluruh ALUMNI DQ sama ada melalui lisan, facebook, blog, SMS atau sebagainya bergantung kepada alternatif masing-masing.

Segala kerjasama dan sokongan padu daripada antum semua dalam menjayakan SALAM PERANTAUDQ@COM amatlah diharapkan, dan didahului dengan ucapan terima kasih wa jazakumullahu kahiran jaza’

Wassalam.

Disediakan Oleh,

Exco Lajnah Penerbitan dan Informasi (LATERINFO)

Persatuan Kebajikan Pelajar Maahad Tahfiz Darul Quran (PERKEMAT DQ)

Sesi 2009/2010

umarmujahid90.blogspot.com

Monday, August 16, 2010

KALAM EXCO LATERINFO 09/10


Edisi Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam, selawat dan salam dipanjatkan ke atas junjungan besar baginda Rasullullah s.a.w, ahlul bait baginda, para sahabat, tabi’ tabi’in serta kaum muslimin muslimat yang dirahmati Allah sekalian.

Dalam suatu hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud, “Sesiapa yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, maka terampunlah bagi mereka dosa-dosa yang lalu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Bulan berganti bulan, hari berganti hari, siang berganti malam, detik beransur ke detik dan kini kita telah pun berada dalam fatrah awal Ramadhan yang disebutkan dalam sabdaan Baginda s.a.w sebagai fatrah rahmat. Kehadiran Ramadhan seringkali dinanti-nantikan oleh seluruh umat Muslimin seantro dunia demi menyempurnakan rukun Islam ketiga iaitu berpuasa di bulan Ramadhan. Sedangkan pemergian Ramadhan ditangisi oleh para ulama salafus soleh yang sering merindui Ramadhan sebagai bulan suci lagi diberkati bagi seluruh umat Islam.

Namun realiti kini tidak seindah dahulu, bila mana manusia sanggup berbelanja lebih semata-mata untuk menambah perhiasan rumah mereka menjelang raya. Ada pula dikalangan masyarakat kini yang gemar berboros ketika membeli juadah berbuka puasa di bazar-bazar Ramadhan yang berdekatan. Adakah mereka menilai daripada sudut keperluan atau kehendak atau menuruti kehendak nafsu semata-mata? Tepuk dada tanyalah iman!

Bersempena dengan ketibaan Ramadhan yang menjanjikan 1001 ganjaran bagi seluruh umat Islam, marilah kita menyingkap tabir masa melontar diri ke suatu zaman kegemilangan Islam yang digagaskan oleh Penghulu segala nabi iaitulah Nabi Muhammad s.a.w. Peperangan Badar merupakan peperangan akbar pertama yang berlaku dalam sejarah Islam di zaman Rasulullah s.a.w. Peperangan yang tercetus daripada perasaan hasad dengki dan dendam puak kafir Quraisy dalam usaha menghalang dakwah Rasulullah s.a.w telah mempertemukan mereka di gelanggang pertempuran Badar. Sungguhpun bilangan tentera Islam hanyalah berjumlah 313 orang tentera dibandingkan 1000 tentera kafir Quraisy yang lengkap bersenjata, namun atas dasar kekuatan jihad yang membara dan keimanan serta kepercayaan yang tinggi kepada Allah dan RasulNya maka kemenangan akhirnya berpihak kepada tentera Islam.

Apa yang ingin ana fokuskan di sini adalah bagaimana tentera Islam mampu menewaskan tentera kafir Quraisy yang berjumlah lebih 3 kali ganda serta lengkap bersenjata di bulan Ramadahan? Pernahkah antum semua memikirkan hal ini? Ketahuilah bahawa dalam jiwa tentera Islam ketika itu tertanamnya ruh jihad yang memaksa mereka berkorban segala-galanya demi membela Islam walau terpaksa menahan lapar dan dahaga dalam peperangan Badar. Berbekalkan semangat kental dan sabar menempuh ujian dan halangan, akhirnya tentera Islam mampu mempertahankan kegemilangan Islam walau mehnah dan tribulasi sering menghimpit dari segenap penjuru.

Berkenaan isu Peperangan Badar, Allah S.W.T telah menurunkan surah al-Anfal dalam ayat ke 26 sebagai mengulas lanjut berhubung ketuhanan. Pertama sekali, Allah mengalihkan perhatian umat Islam supaya merenung kepada kelemahan dan kealpaan mereka dari sudut akhlak yang masih ada saki bakinya pada diri mereka. Sebahagian kelemahan akhlak itu telah dapat dibuang daripada mereka agar dengan itu mereka akan berusaha gigih untuk menyempurnakan jiwa mereka serta membersihkannya daripada kelemahan-kelemahan ini.

Yang keduanya, Allah menjelaskan bahawa kemenangan yang diperolehi itu adalah kerana bantuan dan pertolongan Allah secara ghaib kepada umat Islam. Allah menyebutkan hal tersebut supaya mereka tidak terpesona dan tertipu dengan keberanian mereka yang akan menjebakkan mereka dalam perasaan angkuh dan sombong.

Secara ringkasnya, pada tahun kedua hijrah Allah memfardhukan puasa ke atas orang Islam. Begitu juga zakat fitrah dan diterangkan kadar nisab zakat tersebut. Dengan memfardukan zakat fitrah dan menjelaskan kadar nisab zakat yang lain dapat meringankan bebanan yang dideritai oleh ramai orang Muhajirin yang menjadi pelarian di mana mereka itu adalah orang-orang fakir yang tidak mempunyai daya upaya untuk mendapatkan mata pencarian di muka bumi.

Tuntasnya, Ramadhan merupakan bulan rahmat bagi umat Islam untuk mengerjakan ibadah sebanyak-banyaknya kerana ganjaran pahala yang berlipat ganda sepertimana yang telah dijanjikan Allah S.W.T. Manfaatkanlah fatrah Ramadhan sebagai usaha untuk mengislahkan diri dan menambah amalan sunat seperti bertadarus Al-Quran, solat sunat tarawih, berzikir, qiamullail dan bersedekah. Hubungkanlah silaturrahim yang baik di antara sesama muslim dan jauhilah hasad dengki dan permusuhan kerana ia merupakan bisikan syaitan yang ingin menghancurkan dirimu.

Akhir kalam, saya mengambil kesempatan ini mewakili seluruh jawatankuasa LATERINFO@artcrewz 09/10 untuk memohon jutaan keampunan dan kemaafan di atas segala kesilapan dan kekhilafan yang berlaku sepanjang sesi ini. Salam ramadhan al-mubarak buat semua warga Darul Quran. Semoga Ramadhan kali ini adalah yang lebih baik berbanding sebelumnya. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Wassalam.

Disediakan oleh,

Exco Lajnah Penerbitan Dan Informasi(LATERINFO)

PERKEMAT 09/10

umarmujahid90.blogspot.com

Saturday, August 14, 2010

Dikau Hadir Kekasih...

Dikau hadir kekasih

(i)
setelah bicara iman mulai kelu,
dikau hadir kekasih...

setelah puisi rohani insan berseni pilu,

Dikau hadir kekasih...
setelah zikir Tuhanku lemah berlagu,
dikau hadir kekasih
setelah
dan setelah,
setiap yang berlalu...
mulai hambar,
serasa...kaku,
dikau hadir kekasih
setelah semuanya berteleku
setelah sekian lama ,menanti dan merindu...


(ii)
Ramadhan kekasihku,
dikau hadir kekasih
saat suram jiwaku,
dikau hadir kekasih
saat kelam imanku
dikau hadir kekasih saat tenggelam qalbu...
lemas.
dalam baraan nafsu.
Dahsyat!
pedih imanku


(iii)
Ramadhan jauharaku
dikau hadir kekasihku
benar..
tepat waktumu
setelah sekian lama jiwa mati berlagu.
ku merindu
menanti bait rahmah
pesona maghfirah
rancak berirama ...
meriah
melagukan kembali
iman hatiku
melayarkan kembali
lirik taqwaku
moga damai qalbu
bersama 'saleem' merdumu
seiring senada
barakah dirimu...
Ramadhan kekasihku...

Thursday, August 12, 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...


Ramadhan Kareem..

Bersempena dengan bulan Ramadhan kali ini, PERKEMAT 09/10 melalui Lajnah Dakwah dan Tarbiyah (LADAR) telah mengadakan Majlis Pelancaran Ihya’ Ramadhan 1431H pada hari Rabu , 4 Ogos 2010 bersamaan 23 Sya’ban 1431H. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Ustaz Dasuki bin Hashim. Kerjasama yang mantap yang diberikan oleh Hal Ehwal Pelajar sendiri, pelbagai pengisian menarik akan dilaksanakan . Antaranya ialah iftor jamai’, tadarus al-Quran dan solat fardhu secara berjemaah. Di samping itu, memandangkan imtihan akan menjelang tidak lama lagi, Lajnah Pendidikan turut sama berganding bahu melancarkan Kempen Iadah yang melibatkan semua warga Darul Quran . Bertemakan ‘Ku Mengharapkan Ramadhan Kali Ini Penuh Makna’, marilah kita sama-sama memanfaatkan Ramadhan kali ini dengan meningkatkan lagi tahap mutu dan kualiti amal ibadat kita kepada ALLAH SWT, mudah-mudahan segala amal ibadat kita diterima mengikut piawaian ALLAH SWT .Tepuk dada tanya iman.Akhirnya marilah kita sama-sama menghayati kata-kata Ibnu Mas’ud ra :

“Perkara yang paling sedih tibanya tahun baru adalah umurku bertambah tetapi amalanku tidak bertambah .” Sesungguhnya, satu saat yang berlalu mendekatkan kita dengan KEMATIAN.

Salam Ramadhan.

Majlis Konvokesyen Semester ILHAM & IQRAC

Pagi Sabtu yang tenang dengan keceriaan gerai-gerai yang berwarna warni menghiasi bumi barakah Darul Quran pastinya menggamit perasaan gembira sesiapa sahaja pada hari itu.Tarikh keramat 31 Julai 2010 bersamaan 19 Sya’ban 1431H melakar sejarah apabila Darul Quran sekali lagi berjaya menjayakan majlis konvokesyen untuk kali yang ke-19 bagi pelajar-pelajar diploma sesi 2007/2010, Persijilan Tahfiz Al-Quran DQ-UIAM sesi 2009/2010 dan bagi pelajar-pelajar yang mengambil Sijil Tinggi Tarannum Al-Quran.
Keceriaan pada pagi itu diserikan lagi dengan wajah-wajah ceria para graduan yang memenuhi kawasan sekitar Dewan Muktamar bersama keluarga tercinta masing-masing.

Tetamu-tetamu yang telah hadir seawal jam 7.00 pagi dibenarkan memenuhi Dewan Muktamar sementara menunggu perarakan masuk para graduan. Dengan mengenakan pakaian yang dikhususkan sempena majlis konvokesyen ini , para graduan diarak untuk memasuki Dewan Muktamar Darul Quran tepat jam 9.00 pagi.Ketibaan tetamu-tetamu kehormat sempena konvokesyen Darul Quran kali ini disambut dengan meriah. Y.B Senator Dato’ Dr Mashitah Binti Ibrahim yang hadir ke majlis ini dengan diiringi oleh Ahli lembaga Darul Quran memasuki Dewan muktamar tepat jam 9.30 pagi.

Kemeriahan gerai-gerai diluar dewan amat dirasai. Begitu juga keadaanya di dalam Dewan Muktamar yang sedang rancak berlangsungnya pengisytiharan pembukaan konvokesyen diikuti bacaan ayat-ayat suci Al-Quranul Karim oleh salah seoran pelajar sijil tinggi tarannum. Majlis juga turut dimeriahkan dengan ucapan oleh Y.Bhg Dato’Haji Wan Mohamad Bin Dato’sheikh Abdul Aziz merangkap ketua pengarah JAKIM. Ucapan khas daripada Timbalan menteri Di Jabatan Perdana Menteri . Y.B Dato’ Dr mashitah Ibrahim mengakhiri majlis ucapan perasmian sebelum acara yang paling dinanti-nantikan oleh setiap graduan pada kali ini berlangsung. Hati mula berdebar-debar saat menantikan pengumuman penganugerahan Diploma Tahfiz Al-Quran, Sijil Tahfiz Al-Quran dan Sijil Tinggi Tarannum. Seramai 325 graduan Diploma Tahfiz Al-Quran layak menerima anugerahmanakala seramai 117 graduan persijilan tahfiz al-quran dq-uiam berjaya memperoleh anugerah masing-masing. Anugerah Sijil Tinggi Tarannum pula telah memperlihatkan seramai 29 peserta yang telah berjaya meraih anugerah di atas usaha dan komitmen yang telah diberikan sepanjang pengajian mereka.Satu perkara yang pastinya mencuri perhatian semua graduan ialah saat diisytiharkan barisan penerima anugerah sempena majlis konvokesyen kali ini. Sebanyak 2 anugerah khas yang telah disediakan di peringkat JAKIM dan Lembaga Darul Quran iaitu Anugerah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri dan Anugerah Pengerusi Lembaga Darul Quran. Saudara Mohd Abdillah Bin Samsuiman dan Saudari Izzah Qudsiah Binti Mohd Ghazali telah dipiih untuk menerima anugerah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri di atas kecemerlangan akademik di samping penglibatan mereka dalam persatuan. Saudara Abdillahmerupakan pengerusi semester ILHAM dan pernah menjadi wakil untuk pertandingan hafazan al-quran 30 juzuk manakala Saudari Izzah Qudsiah Mohd Ghazali yang meminati khat pernah mewakili Darul Quran dalam pertandingan khat dan menyandang jawatan dalam PERKEMAT DQ sebagai Timbalan Exco Lajnah Penerbitan dan Informasi (LATERINFO ) bagi sesi 2008/2009. Jutaan syabas dan tahniah diucapkan kepada kedua-dua graduan ini. Anugerah yang menjadi idaman setiap pelajar Persijilan Tahfiz dan Sijil Tarannum akhirnya terjawab apabila saudara Mohd Hamdi Bin Razali yang merupakan timbalan pengerusi 1 IQRAC SESi 2009/2010 diumumkan sebagai penerima anugerah manakala untuk di pihak muslimat berjaya disandang oleh saudari Nur Dalela Binti Mohd Azlan yang juga turut memegang jawatan dalam IQRAC sebagai Timbalan Biro Penerbitan Dan Informasi sem.Tahniah adik-adikku,moga kejayaan sentiasa mengiringi kalian dunia dan akhirat. Anugerah kehormat pengerusi lembaga Darul Quran bagi kursus sijil tinggi tarannum telah disepakati untuk memilih Ustaz Abdul Latif bin Mohd Ali sebagai penerima anugerah tersebut.
36 orang graduan terbaik yang meliputi 20 banin dan 16 banat telah dipiijh untuk menerima anugerah kecemerlangan akademik termasuk 4 orang exco PERKEMAT yang terdiri dari 3 orang Majlis Tertinggi PERKEMAT dan Exco Didik. Anugerah kecemerlangan akademik program Persijilan Tahfiz pula disandang oleh 17 orang graduan yang menampilkan kecemerlangan sepanjang setahun setengah tempoh pengajian mereka.
Persediaan yang telah dirancang sejak sebulan sebelum berlangsungnya konvokesyen ini telah berjalan dengan jayanya hasil kerjasama dari semua pihak termasuklah kakitangan-kakitangan Darul Quran serta kerjasama yang padu dari semua pelajar-pelajar Darul Quran. Moga segala usaha,tenaga dan masa yang dicurahkan sepanjang berlangsungnya majlis ini diberikan ganjaran yang setimpal oleh Allah. Majlis ditangguhkan dengan bacaan doa agar majlis ini diberkati dan para graduan mula meninggalkan dewandengan penuh rasa kelegaan tepat jam 12.45 tengah hari. Konvokesyen bersejarah ini pastinya meninggalkan kenangan yang manis dalan hati masing-masing.
Salam Juang Buat Semua Adik-Adik, Kakak-Kakak Dan Abang-Abang Kami Sekalian..
Kami Mendoakan Moga-Moga Allah Mempermudahkan Segala Urusan Kalian Dan Diberi Kefahaman Dalam Beragama Serta Mampu Untuk Turun Ke Lapangan Umat Dalam Membentuk Da’ie Tarbiah Dan Tentera Akidah..
SALAM ISTIQAMAH DARI KAMI..

Wednesday, August 11, 2010

"Jom Bergandingan ke Syurga"

“Jom Bergandingan Ke Syurga”. Inilah tema yang dipilih khusus untuk Kempen Biah Solehah 2010 yang dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz Darul Quran (PERKEMAT) 09/10 buat julung kalinya baru-baru ini. Kempen yang bermatlamatkan ‘biah solehah bukan memenjarakan usia muda’ ini berlangsung selama seminggu bermula dari 9 Julai hingga 16 Julai 2010. Namun, tempoh seminggu yang diperuntukkan bukanlah menjadi kayu ukur tahap keberkesanannya kerana keberlangsungan biah solehah yang terbina di bumi barakah ini bertitik tolak dari tarikh ini.

Antara objektif yang disasarkan bagi kempen kali ini adalah untuk menghidup dan membudayakan biah solehah di Darul Quran seperti solat berjemaah,menghidupkan usrah,memelihara ikhtilat ,mendidik huffaz agar mematuhi guru dan undang-undang DQ serta membuktikan bahawa biah solehah bukan penghalang bagi aktiviti berbentuk keremajaan .

Penggerak utama bagi kempen ini terdiri majlis tertinggi Lajnah Dakwah Dan Tarbiah (LADAR)Lajnah Hal Ehwal Siswi /Siswa (HEWA & HEWI) dan Lajnah Riadah & Rekreasi (LARIDASI). Pelbagai aktiviti menarik telah dianjurkan seperti ceramah ,edaran risalah & fliers mengikut semester bagi seluruh warga DQ, penampalan poster-poster biah solehah, liga futsal usrah (Piala Pengarah Dq) serta perlawanan bola jaring mengikut semester.


Penyampaian hadiah bagi pertandingan futsal & bola jaring telah disempurnakan oleh Ustaz Ibrahim pada Malam Kemuncak Biah Solehah 2010. Pemenang dpilih berdasarkan kriteria-kriteria khusus seperti menjaga adab ketika bersukan, menutup aurat dan sebagainya. Besarlah harapan kami agar kempen ini menjadi pencetus kepada keberlangsungan biah solehah agar keizzahan bumi barakah di Darul Quran ini terus terpelihara.

Sunday, August 1, 2010

24 Protokol Yahudi Laknatullah


Protokol Yahudi telah dibawa ke pengetahuan umum pada tahun 1901M, apaila seorang wanita perancis telah mencuri naskhah protokol ini daripada seorang pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut telah mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Di dalam naskhah asalnya tidak digunakan kalimah “Yahudi” kecuali di dalam dua tempat sahaja. Ianya hanya menggunakan perkataan “Kita” dan “Orang bukan Yahudi”. Protokol-protokol ini telah diterjemahkan ke bahasa Arab oleh Ust Mohd Khalifah Attunisi. Di bawah tajuk “Protokol Hukama Sohyuni”Protokol Pertama
Cara memerintah sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Hak itu terletak kepada kekuatan. Siapa kuat, dialah berhak, kerana dalam hukum alam, kebenaran terletak dengan kekuatan. Sesungguhnya politik tidak sesuai dengan akhlak. Pemerintah yang berpandukan moral bukanlah ahli politik yang bijak. Mereka yang ingin memerintah, mestilah pandai menggunakan tipu helah dan matlamat menghalalkan cara. Minuman keras haruslah digunakan untuk mencapai tujuan itu.

Protokol Kedua

Bantuan-bantuan yang diberikan oleh bangsa yahudi melalui agen-agen Yahudi akan memperkuatkan kaum yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya sendiri, tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman yahudi. Ketua pentadbir yang dilantik untuk mengatur pentadbiran negara, mestilah terdiri daripada orang-orang yang berjiwa budak, yang mudah diarah untuk kepentingan Yahudi. Melalui akhbar, Yahudi menggerakkan fikiran orang ramai serta mengambil kesempatan untuk mendapatkan emas, meskipun dari lautan darah dan airmata. Pengorbanan adalah perlu, kerana setiap nyawa dikalangan yahudi berharga seribu orang bukan Yahudi.

Protokol Ketiga

Yahudi akan menjadikan negara bukan Yahudi, sebagai gelanggang pertelagahan manusia yang boleh membawa huru hara, seterusnya menybabkan kemerosotan ekonomi. Yahudi akan berlagak sebagai penyelamat dengan mempelawa masuk ke ‘pasukan kita' iaitu Sosialis, komunis dan lain-lain yang dapat memberi ruang kepada Yahudi untuk menguasai bangsa bukan Yahudi. Dalam alam fikiran Yahudi, wajib ditanam perasaan bahawa semua haiwan itu (bukan bangsa Yahudi) akan tidur nyenyak apabila kenyang dengan darah. Ketika itulah senang bagi Yahudi memperhambakan mereka.

Protokol Keempat

Bangsa Yahudi mestilah menghapuskan segala bentuk kepercayaan agama serta mengikis daripada hati orang bukan Yahudi prinsip ketuhanan dan menggantikannya dengan perkiraan ilmu hisab serta lain-lain keperluan kebendaan. Fikiran orang bukan Yahudi mestilah dialihkan ke arah memikirkan soal perdagangan dan perusahaan supaya mereka tidak ada masa untuk memikirkan soal-soal musuh mereka. Akhirnya segala kepentingan akan jatuh ke tangan Yahudi.

Protokol Kelima

Sekiranya ada di kalangan orang bukan Yahudi cuba mengatasi bangsa Yahudi dari segi sains, politik dan ekonomi, maka bangsa Yahudi mestilah menyekat mereka dengan cara menimbulkan pelbagai bentuk perselisihan sehingga wujud konflik sesama mereka. Kesannya, mereka mengambil keputusa untuk tidak mencampuri permasalahan tersebut kerana ianya hanya difahami oleh orang-orang yang memimpin rakyat sahaja.

Protokol Keenam

Untuk memusnahkan perusahaan bangsa bukan Yahudi, ialah dengan cara merosakkan sumber pengeluaran dengan memupuk tabiat membuat kejahatan dan meminum minuman keras di kalangan pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan orang orang terpelajar dari kalangan bangsa bukan Yahudi. Semua bangsa bukan Yahudi mestilah dipastikan menduduki mertabat kaum buruh yang melarat.

Protokol Ketujuh

Orang-orang Yahudi wajib menabur fitnah supaya timbul kekacauan, pertelagahan dan permusuhan di kalangan manusia. Bila timbul penentangan terhadap bangsa Yahudi, maka wajiblah orang Yahudi menyambutnya dengan peperangan secara total di seluruh dunia.

Protokol Kelapan

Pemerintah Yahudi akan dikelilingi oleh segolongan besar ahli-ahli ekonomi dan orang Yahudi sendiri akan dikelilingi oleh ribuan ahli-ahli korporat, jutawan dan usahawan.

Protokol Kesembilan

Yahudi akan mendirikan kerajaan diktator dengan membuat dan melaksanakan undang-undang yang tegas, iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanamkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil.

Protokol Kesepuluh

Yahudi akan membawa masuk racun ‘Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi.

Protokol Kesebelas

Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka sebagai serigala dan bangsa lain sebagai kambing. Bagi mereka, Yahudi merupakan bangsa yang terpilih dan mereka bertebaran ke atas muka bumi ini sebagai satu rahmat. Berada di perantauan atau negara asing yang nampak sebagai kelemahan, sebenarnya mencerminkan kekuatan yang dapat membawa bangsa itu ke pintu kekuatan di seluruh dunia.

Protokol Kedua belas

Yahudi akan mengubah pengertian tentang kebebasan atau kemerdekaan dengan mentafsirkan istilah itu sebagai mengamalkan apa-apa yang diperkenalkan atau dibenarkan oleh undang-undang sahaja. Kalau bangsa bukan Yahudi diberi permit menerbitkan sepuluh akhbaratau majalah, maka bangsa Yahudi mesti menerbitkan 30 akhbar atau majalah. Perkara ini amat penting kerana ia adalah alat untuk mengubah fikiran rakyat.

Protokol Ketiga belas

Bagi memastikan kejayaan usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan, maka bangsa Yahudi hendaklah menghapuskan golongan korporat dari bukan bangsa Yahudi di samping mengadakan spekulasi dan menyebarkan projek mewah, pesta-pesta serta pelbagai bentuk hiburan lain di kalangan bangsa bukan Yahudi kerana semua ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalih perhatian orang bukan Yahudi daripada memikirkan persoalan politik, maka agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga, pesta-pesta, pertandingan kesenian, kebudayaan dan lain-lain lagi.

Protokol Keempat belas

Para filosuf Yunani mestilah membincangkan kekurangan-kekurangan serta mendedahkan keburukan agama-agama lain. Para penulis Yahudi harus menonjolkan tulisan-tulisan pornografi iaitu mengadakan sastera yang tidak bermakna, kotor dan keji.

Protokol Kelima belas

Apabila mendapat kekuasaan, bangsa Yahudi akan membunuh tanpa belas kasihan terhadap setiap orang yang menentangnya. Setiap pertubuhan yang merancang untuk menentangnya mestilah dihukum dan ahli-ahlinya dibuang negeri. Oleh itu, mesti didirikan sebanyak-banyaknya ‘FREMASONIC LODGE' iaitu tempat-tempat pertemuan rahsia orang orang Yahudi.

Protokol Keenam belas

Yahudi akan mendirikan universiti mengikut rancangan yang begitu tersusun. Pensyarah-pensyarah akan mendidik dan membentuk para pemuda supaya menjadi manusia yang patuh kepada pihak berkuasa (Yahudi). Bagaimanapun, ajaran-ajaran mengenai undang-undang negeri dan politik tidak akan diajar kecuali beberapa orang sahaja yang dipilih kerana kebolehan mereka.

Protokol Ketujuh belas

Yahudi meletakkan kehakiman dalam bidang yang sempit dan terhad. Guaman akan melahirkan orang-orang kejam, tidak berperikemanusiaan dan mempunyai tabiat buruk untuk mencapai kemenangan bagi orang yang dibelanya, walaupun terpaksa menghancurkan semangat keadilan dan mengorbankan kebajikan masyarakat.

Protokol Kelapan belas

The Kings of Jews akan dikawal oleh pengawal pengawal rahsia, kerana orang-orang yahudi tidak akan membuka pinti kepada kemungkinan adanya perancangan untuk menentang kegiatan Yahudi

Protokol Kesembilan belas

Bangsa Yahudi akan membicarakan orang orang yang melakukan kesalahan politik sama seperti orang yang mencuri, membunuh dan kesalahan-kesalahan yang lain. Orang ramai akan memandang kesalahan politik itu sebagai satu kesalahan yang hina dan timbul rasa benci kepada mereka yang melakukannya.

Protokol Kedua puluh

Bank Antarabangsa Yahudi akan memberi pinjaman kepada bangsa bukan Yahudi dengan kadar bunga yang tinggi. Pinjaman yang sedemikian, akan menyebabkan pertambahan kadar hutang berlipat kali ganda. Ekonomi orang bukan Yahudi akan lumpuh secara outomatik kesan pertambahan hutang tersebut.

Protokol Kedua puluh Satu

Yahudi menggantikan pasaran wang dengan institusi hutang kerajaan yang bertujuan untuk menetapkan nilai perusahaan mengikut pendapatan kerajaan. Institusi ini akan menawarkan pasaran 500 sijil pinjaman perusahaan dalam sehari atau membeli sebanyak itu juga. Dengan cara inilah segala perusahaan akan bergantung kepada Yahudi.

Protokol Kedua puluh dua

Untuk sampai ketujuan yang baik iaitu kekuasaan Yahudi yang berkuasa penuh dalam rangka meletakkan dunia dalam pemerintahannya, kadang-kadang kekerasan akan digunakan. Di tangan Yahudilah terletaknya pusat kekuasaan yang paling besar.

Protokol Kedua puluh tiga

Orang Yahudi wajib melatih seluruh umat manusia dalam meningkatkan rasa segan dan malu agar mereka terbiasa dengan sifat patuh dan setia kepada arahan Yahudi.

Protokol Kedua puluh empat

Kerajaan tidak boleh diserahkan kepada mereka yang tidak tahu selok belok pemerintahan. Hanya mereka yang boleh menunjukkan sikap keras, kejam dan boleh memerintah dengan tegas akan menerima teraju kerajaan daripada pemimpin-pemimpin kita (Yahudi).